Dr Schorsch vrzählt vom 18. April 2015

Dr Schorsch vrzählt seit 21. Februar 2015 jeden Samschtich en der Bietigheimer, Sachsenheimer, Bönnigheimer Zeitung.

Aus gegebenam (hongriga) Âlass will i mi heut’ mit ra schwäbische Spezialität bschäftiga, di so selbschtverschtändlich onser Leba mitprägt ond di drzua no å prächtigs Beischpiel drfür isch, wia mir Schwâbe scho emmer onsrer Zeit voraus gwä sen. Richtig. Es gâht om dr Leberkäs’ – å wondrbars Produkt von onsere Metzgr. Es gibt wohl kaum ebber, wo dr „LKW mit ABS“ (an Leberkäs-Wecka mit å bissle Senf) bei ons net kennt. Jâ ond was isch so å LKW? Natürlich ois von de erschte – wi dät mr heut’ sage – „Fastfood“ übrhaupt.

Bloß dr Leberkäs’ hât weit meh’ Fasetta, wia a schnell’s, nahrhaft’s ond schmackhaft’s Veschperle aus dr Hand: Frisch backa aus em Ofa isch’r ovrgleichlich, å kalt’s Veschperscheible mit må Gürkle ond må Baurabrot, des gâht emmer, âbrozzelt en dr Pfann’ mit rösche Zwiebla – ond em ideala Fall mit må Kartoffelsalat – , denne Scheibla gschnitta em ma Laugaweckle odr en feine Stroifa gschnitta zom ma Wurschtsalat. I glaub, es gibt kaum ebbes, was mr so onderschiedlich essa kâ, wia an Leberkäs’. Weil’s heut’ kaum no Leberkäs’ mit Leber drenn gibt, sott mr eigentlich Floischkäs’ sage, weil ostrittig Rend- ond Schweinefloisch sowie Speck drenn sen. Abr Leberkäs’ hât sich eba so eibürgert, ond em übriga isch natürlich au koi Käs’ drenna. Dr Nâma kommt âgeblich von dera Kaschtaform, in dera dr Leberkäs’ ausbacka wird, ond möglichrweis’ von dr Konsischtenz, wia beim ma Käs’. Bloß em „Schtugerter Leberkäs“ muss, weil bei ons jâ fascht elles en irgendoinr Vrordnung gregelt werda muss, å Leberâtoil von mendeschtens fenf Prozent drenn sei. Ond om dia Vrwirrong no å bissle größer zom mache, muss em Vettr vom Leberkäs’, dem „Kalbskäs’“, koi Kalbfloisch drenn sei. Der isch nämlich bloß so bloich, weil des Rend- ond Schweinefloisch net pökelt worda sen.

I wünsch’ Euch an gsegneta Honger, å gute Woch’ ond em Herrgott sein Sega