Dr Schorsch vom 4. Juni 2016

Dr Schorsch vrzählt seit 21. Februar 2015 jeden Samschtich en der Bietigheimer, Sachsenheimer, Bönnigheimer Zeitung.

Wenn mr a bekennendr Schwâb isch, nâ sott mr sich au außerhalb von onserm Sprâchraum zu seine Wurzla bekenna. Des isch net emmer ganz oifach, abr s’gâht. So wisset se entzwischa au em bayrischa Allgäu, was Wecka send, weil, wenn mr drei Tag hendranandr en dr Bäckerei dort Wecka vrlangt, nâ kriegt mr am vierte Tag dort au Wecka ond koine Semmeln. Als bekennendr Schwâb, wo entzwischa au a bissle als solchr en dr Öffentlichkeit wahrgnomma wird, kommt’s vor, dass mr von seine Brüdr ond Schweschtra em schwäbischen Geischt emmr wiedr uff’d Prob’ geschtellt ond au gern vrbessert wird. Ondr andrem schtâht di Frâg em Raum, därf mr als Schwâb „Tschüss“ sage, ond isch es vrpflichtend, des schwäbische „Ade“ zom vrwenda. Dr Schorsch isch dr Übrzeugong, onser Dialekt isch a Schprâch, di sich durchaus weitrentwickla muss. Ond au weil’s em leicht fällt ond es a schön’s Wörtle isch, duat dr Schorsch weiter „Tschüss“ sage. Au dr Hinweis, mr dät als Schwâb koin „Schweizer Wurstsalat“ (mit Schinkawurscht, Fleischwurscht oder Leberkäs ond Käs), sondern an „Schwäbischa“ (mit Schinkawurscht, Fleischwurscht oder Leberkäs ond Schwarzwurscht) veschpra, des ignoriert dr Schorsch, weil der nämlich – mr muas es geschteha – koi Schwarzwurscht mâg. Was em Schwäbischa durchaus als Makel gilt. Des sagt dr Schorsch abr jetzt nemme, sondern er hât den Vorschlag vom ma guata Freind beherzigt: „Sag doch oifach, Du hasch’s mit dr Galla ond vrträg’sch deshalb koi Schwarzwurscht.“

A guate Woch’ ond em Herrgott sein Sega